Over het belang van een cyberveilig Nederland en de gevaren van de digitale samenleving schreef cyberexpert en bestuurslid van deze stichting Rian van Rijbroek het boek Unhacked.

De cyberwereld, de wereld van algoritmes en nullen en enen, is bedoeld om ons leven makkelijker te maken, maar is in handen van hackers een gevaarlijk wapen dat aanvalt om te ontregelen, chanteren, stelen en vernietigen. Door de snelheid van technologische ontwikkelingen, staat de digitale voordeur steeds vaker wagenwijd open.

Meer dan inbreken

Hackers zijn vaak toetsenbordcriminelen die stroomstoringen veroorzaken, pinautomaten kraken en bedrijven of personen afpersen. Hackers zijn soms ook ambtenaren die in opdracht van een overheid spioneren, nepnieuws verspreiden of infrastructuren saboteren en zo landen kunnen destabiliseren.

Alarmerende werkelijkheid

Aan de hand van een aantal (inter)nationale incidenten legt cyberexpert Rian van Rijbroek in dit ontluisterende boek de gevaren bloot van een duister digitaal schaakspel van aanval en verdediging. Maar een spel is het helaas niet, het is de alarmerende werkelijkheid met als inzet ons dagelijks bestaan.

unhacked Het boek

Rian van Rijbroek: ‘In 2017 zijn cyberwapens van geheime diensten gestolen en sindsdien publiekelijk aangeboden, geavanceerde hacking tools die gebruikmaken van kwetsbaarheden in hardware en software. Hiermee hebben cybercriminelen wapens in handen waarmee ze met weinig risico veel kwaad kunnen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld een elektriciteitsnetwerk of een ziekenhuis platleggen. In dit boek doe ik een poging aan de hand van cyberinbraken bij financiële instellingen en industrieën uit te leggen wat hier vermoedelijk is voorgevallen en hoe cybercriminelen te werk gaan.’

Unhacked | Rian van Rijbroek | Uitgeverij Water | ISBN 978 94 92495 57 0 | Prijs 21,99

Unhacked is te verkrijgen via Uitgeverij Water.